Så använder studie- och yrkesvägledare gymnasium.se

 

Studie- och yrkesvägledare är en viktig målgrupp för oss på gymnasium.se och vi har därför undersökt hur studie- och yrkesvägledare använder oss som ett verktyg i sitt arbete och hur de upplever vår sajt.  Här kan du ta del av en sammanställning från undersökningarna.  

I våra senaste Gymnasievalsrapporter, de årligt återkommande undersökningarna om gymnasievalet, har vi ställt specifika frågor till studie- och yrkesvägledare om vad de tycker om gymnasium.se med fokus på användarupplevelse. Vi har bland annat frågat hur de hittade till gymnasium.se, hur sannolikt det är att de skulle rekommendera oss till sina elever, vad de tycker är bra med sajten och om det är något de saknar.   

Så hittar studie-och yrkesvägledare till oss 
De senaste årens undersökningar visar att majoriteten av de svarande känt till oss länge alternativt har hittat till gymnasium.se via Google eller annan sökmotor. Det är också vanligt att de har fått tips om oss från en kollega. 

gymnasium.se som informationskälla  
Det är med stor glädje som vi kan se att över 30 procent av de svarande angett att de med största sannolikhet (på en skala från 1 till 10) skulle rekommendera sina elever att besöka oss för information inför deras gymnasieval.    

Funktioner på gymnasium.se 
De funktioner som studie- och yrkesvägledarna nämner att de använder mest är:  

En populär funktion på sajten där eleverna, även tillsammans med syv, kan räkna ut sitt meritvärde på ett enkelt sätt. Därifrån länkar vi vidare till sidor med bra information om antagningspoäng och gymnasiebehörighet.  

På gymnasium.se kan elever lämna recensioner om sin skola och på så sätt hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Vid publicering av recensioner utgår vi ifrån vår recensionspolicy.  

I vår sökfunktion kan besökarna på sajten söka efter inriktning, program, ort eller specifik skola som de är intresserade att veta mer om.  

Under sektionen ”Artiklar & tips” kan besökarna hitta allt från inspiration inför gymnasiet till pluggtips inför nationella proven. Vi publicerar regelbundet nya artiklar med både viktig information och inspiration. Vid funderingar om vad som händer efter gymnasiet och vidare utbildning hänvisar vi till vår systersajt studentum.se som har ett eftergymnasialt fokus. På studentum.se kan besökarna hitta allt de behöver veta om studier på universitet/högskola, yrkeshögkola och komvux.  

Sektionen ”Om gymnasiet” innehåller allt eleverna behöver veta om gymnasiet och gymnasievalet. Vi förklarar bland annat mer ingående om hur antagning och ansökan går till, vilka gymnasieprogram som går att välja bland och vad eleverna bör tänka på inför gymnasievalet.  

På sidan ”För sig som är syv” har vi information och länkar till smidiga funktioner på sajten som kan underlätta för syv:arna i sitt arbete. Där bjuder vi även in till vårt event Vägledarträffen, ett event specifikt för syv:ar, med föreläsare inom ämnesområden som rör skolans värld. Här kan de även signa upp sig för Vägledarbrevet, ett nyhetsbrev som vi skickar ut fyra gånger per år med matnyttig information med syv:arna som målgrupp. Ett potentiellt utvecklingsområde för den här sidan är enligt de svarande syv:arna mer riktad information i form av artiklar och guider som de kan tillämpa i sitt arbete.  

 

Här är ett urplock av kommentarer från studie- och yrkesvägledare om deras upplevelse av sajten:   

  • ”En bra och informativ sida som många använder för att räkna ut meritvärde” 

  • ”Den enda sidan jag hittat med så mycket samlad information om gymnasiet på ett och samma ställe”  

  • ”Lättläst sida med mycket pepp för eleverna” 

  • ”gymnasium.se ger eleverna större inblick i gymnasiet där de kan söka information på egen hand och som gör att de inte bara behöver lyssna på mig, sin syv”

  • ”Det är bra för eleverna att det finns recensioner om skolorna” 

  • ”Jag använder ofta funktionen ”Välj ett program” och ”Välj ett ämne/inriktning” för att få upp var i Sverige en viss inriktning finns. Jag rekommenderar mina elever att göra samma sak” 

  • ”En bra sida med information som eleverna lätt kan ta till sig” 
Josephine Lindgren

Digital Project Manager