gymnasiesärskola.se byter namn till anpassadgymnasieskola.se

 

gymnasiesärskola.se byter namn till anpassadgymnasieskola.se. ”För oss var det självklart att byta namn på sajten för att bidra till att motverka utanförskap och mobbning”, säger Beatrice Brettmar, Senior Website Manager för anpassadgymnasieskola.se.  

I juni 2022 godkände riksdagen förslaget att ändra namn på särskola till anpassad skola. Namnbytet träder i kraft den 2 juli 2023. Ett historiskt beslut där namnbytet ska stärka elevhälsan och minska utanförskap.  

Bakom förslaget står de tidigare gymnasieeleverna Leo Lust och Rasmus Westerlund. Efter att deras kompisar utsatts för mobbning på grund av namnet särskola ville de se en förändring.  

– Jag vill inte att någon ska känna sig utanför, säger i dag 20-årige Leo Lust som precis tagit studenten från Praktiska gymnasiet i Uppsala.  

Redan som 14-åring skickade Leo Lust in ett medborgarförslag till Heby kommun om att särskolan borde byta namn för att stoppa mobbning och utanförskap. Efter en fyra år lång kamp har namnbytet nu blivit verklighet.  

– Det känns helt sjukt, det är en stor händelse, säger Leo Lust och berättar att han mestadels bara fått positiva reaktioner över namnförslaget.  

gymnasiesärskola.se byter namn 

I och med lagändringen som sker den 2 juli har även gymnasiesärskola.se bytt namn och heter numera anpassadgymnasieskola.se. Beatrice Brettmar, Senior Website Manager på anpassadgymnasieskola.se tycker det är roligt att få sjösätta den nya sajten redan nu.   

– Vi är glada att kunna göra det vi kan för att stärka syftet med namnändringen, säger Beatrice Brettmar.  

Leo Lust ger tummen upp till namnbytet av sajten.  

– Det är jättebra att ni gör det, avslutar han.  

anpassadgymnasieskola.se är till för elever med en intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga. Här går det att söka bland anpassade gymnasieskolor och läsa om skolorna och deras program. 

Vi kommer att uppdatera anpassadgymnasieskola.se löpande för att se till att allt innehåll är anpassat efter lagändringen. Behöver du uppdatera något i din publicering? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.


Beatrice Brettmar

Senior Website Manager