Nyheter och marknadsföringstips för gymnasieskolor

GY25: En ny struktur för ämnesbetyg i gymnasieskolan

Skriven av Gabriel Seidel | 2024-nov-12 09:28:00

Från och med den 1 juli 2025 införs en ny bedömningsmodell inom gymnasieskolan: ämnesbetyg. Denna förändring, känd som GY25, syftar till att ge en mer sammanhållen och rättvisande bild av elevernas kunskaper och färdigheter. Informationen här är hämtad från Skolverket, som beskriver vad GY25 innebär och hur skolor kan förbereda sig för denna övergång. 

Vad är GY25? 

GY25 innebär bland annat att ämnesplaner anpassade för ämnesbetyg ska tillämpas i all gymnasial utbildning som påbörjas efter den 30 juni 2025. Elever som påbörjat sin utbildning innan detta datum kommer att fortsätta med nuvarande ämnesplaner och få kursbetyg. Under en övergångsperiod fram till 30 juni 2030 kan elever avsluta påbörjade kurser och få kursbetyg.       

Nya examensmål, programmål och programstrukturer kommer att gälla från den 1 juli 2025. Detta innebär att ämnesplanerna utformas som sammanhållna ämnen med nivåer, vilket ger eleverna längre tid att fördjupa sig innan det slutliga betyget sätts. 

Varför införs ämnesbetyg? 

Det nuvarande systemet med kursbetyg har länge kritiserats för att fragmentera kunskapsinnehållet och skapa stress för både elever och lärare. Med GY25 strävar man efter att: 

  • Ge elever längre tid för fördjupning innan betyget sätts. 
  • Möjliggöra en mer helhetssyn inom undervisningen. 
  • Bättre återspegla elevens kunskaper i slutet av studierna. 
  • Öka motivationen genom att tidiga misslyckanden får mindre påverkan på det slutgiltiga betyget. 


Hur kan ni som skola förbereda er?
 

  • Utbildning och Information: Skolor bör säkerställa att alla lärare och elever är informerade om de nya riktlinjerna. Anordna utbildningar och informationsmöten för att diskutera förändringarna. 
  • Uppdatering av rutiner: Se över och justera bedömningskriterier och rutiner för att passa det nya systemet. Det är viktigt att alla är överens om hur betyg ska sättas. 
  • Stöd och resurser: Skapa en stödjande kultur där elever känner sig trygga att diskutera sina prestationer. Tänk på att erbjuda extra stöd där det behövs. 
  • Utvärdering och justering: Efter att GY25 implementerats, utvärdera hur det fungerar i praktiken och var beredd att justera utifrån feedback från elever och lärare. 
  • Uppdatera er information. Glöm inte att uppdatera information som förändras, både på era hemsidor och hos oss på gymnasium.se. 


Vad händer på vår sajt?
 

På gymnasium.se är vi i full gång med att uppdatera informationen på sajten för att reflektera de förändringar som GY25 medför. Vi arbetar för att samla och klargöra information om ämnesbetyg och dess påverkan på gymnasieskolan. Hör av er till oss så ser vi till att era skolsidor hos oss uppdateras med korrekt information.